İslam dininde felsefe var mıdır?
İslam felsefesi, Müslüman filozofların felsefi düşüncesinin genel adıdır. İslam felsefesi, felsefi bir düşünce olması bakımından diğer felsefelerden farklı değildir.
Felsefe dine nasıl bakar?
Din felsefesinin dine yaklaşımı şöyledir: Dine, ahlak ve sanat felsefelerinde olduğu gibi, rasyonel, nesnel ve eleştirel yaklaşır. Dinlere karşı çıkma veya onları savunma tavrını içermez. Felsefe, din hakkında rasyonel, tutarlı ve kapsamlı bir düşünme biçimidir.
Felsefe ile din çelişir mi?
Bu bağlamda Kindi, mantık ve bazı matematiksel ispatları kullanarak felsefe içerisinde Allah’ın varlığını ve evrenin sonsuz olamayacağı görüşünü ispatlamaya çalışır. Bu durumda, zihnin verileriyle ilgilenen felsefe ve din arasında bir çelişki olamaz.
Felsefe din ilişkisi nedir?
Fârâbî, din ve felsefeyi birlikte ele aldı çünkü ikisi de ilk neden ve varoluşun ilkeleri hakkında bilgi sağlıyordu. Ona göre her ikisinin de ortak amacı mutluluğa ulaşmaktı. Felsefe akıl yürütmeye, din ise sezgiye dayanır. Din, felsefenin kanıtladığı şey aracılığıyla ikna eder.
Türk İslam filozofları kimler?
Yüzyıl. Veysel Karani (594-657) Habib-i Acemî (?-739) yüzyıl. Haydar Amuli (1319-1385) Seyid Şerif Curcânî (1340-1413)… yüzyıl. Yahyâ-yı Şirvânî (?-1464)… yüzyıl. Mahmud Hüdayi (1541-1628)… yüzyıl. Ahmed-i Hani (1651-1707)… yüzyıl. Erzurumlu İbrahim Hakkı (1703-1780)… yüzyıl. Muhammed Kudsi Bozkıri (1784-1852)… 20. ve 21. yüzyıllar.
İlk İslam filozofu kimdir?
İslam düşünce tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindi, Bağdat Akademisi’nde eğitim gören ilk filozoftur. Kindi, bir fizikçi, mühendis ve matematikçi olduğu kadar bir filozoftur. Bu niteliğiyle -S. H. Nasr’ın da dediği gibi, felsefi bilim adamları okulunun ilk kurucuları arasındaydı.
Felsefeye göre Allah var mı?
Din savunucuları, Tanrı’nın doğaüstü özelliklere sahip olduğu gerçeğini, varlığının deneysel olarak kanıtlanamayacağını açıklamak için kullanırlar. Tanrı’nın var olduğu iddiası çürütülemez olduğundan, Karl Popper’ın bilim felsefesine göre, bilimsel araştırma kapsamına giremez ve bilimsel olarak ele alınamaz.
Farabi’nin dini nedir?
Fârâbî’nin felsefi sistemi genel olarak iki temele dayanmaktadır. Biri, Fârâbî’nin mensup olduğu İslam dini, diğeri ise Yunan felsefe geleneği ve bu geleneğin içerdiği Platoncu, Aristotelesçi ve Yeni-Platoncu unsurlardır.
Felsefeye göre din nedir?
Din, insanın kendi iradesi ve tercihiyle yüce ve mukaddes bir varlığa teslim olması, onun emirlerine uyması ve hayatını buna göre şekillendirmesi demektir.
Felsefe dini sorgular mı?
Benzer şekilde felsefe de Tanrı ve din kavramını tartışır. Tanrı’nın varlığını açıklayabilirken aynı zamanda onu sorgular; dinin gerekliliğini savunabilirken aynı zamanda dinsel düşüncenin kökenlerini sorgular.
Felsefe ve din çatışır mı?
Fehrullah Terkan’a göre, “Felsefe, dinin öğretileri üzerinde hakikatin hakimiyetini ve tekelini kurduğu sürece, felsefi anlayıştan uzak olduğu varsayılan sıradan inananların inandıklarıyla sürekli çatışma halinde olacaktır.”
Bilim dini reddeder mi?
Bilim, dünyadaki gözlem ve deneylerin konusu olmayan inanç hakkında hiçbir şey söylemez. İnanç temelinde, deneyler olmadan, deneyler ve gözlemlerle erişilebilen şeyler hakkında kesin bilgi iddia edilirse, deneyin sonucu bu iddianın yanlış olduğunu kanıtlayabilir. Dünya’nın düz olduğu veya evrenin merkezi olduğu iddiası gibi iddialar din temelinde savunulmuştur.
Felsefeciler dinsiz midir?
Felsefenin dini yoktur, ancak filozofun dini basitçe kaba olabilir. Felsefi etkinlik insan zihninin bir etkinliğidir, bu nedenle filozof herhangi bir dine veya daha yüksek bir güce inanabilir. Her durumda, filozofların dine karşı kayıtsız kalması düşünülemez.
Felsefede inanmak nedir?
İnanç, bir şeyin var olduğuna inanmak ve onun var olduğuna dair içinizde görünmez bir his duymaktır. Öte yandan inanç, bir şeyin varlığına inanmak değil, onun gerçekliğine, dürüstlüğüne, sadakatine, sadakatine, bizi yalnız bırakmayacağına, bizimle olacağına inanmak demektir.
Felsefecilere ne denir?
Felsefeyi inceleyen kişilere filozof denir.
Dinin felsefesi olur mu?
Dinin felsefeye zıt olduğu düşünülse de, din ve felsefenin aslında karşılıklı bir ilişkisi vardır. Birçok din alimi ve özellikle Müslüman düşünürler, dini açıklamak, insanları dine ikna etmek ve onları Tanrı’ya inanmaya ikna etmek için felsefeyi kullanırlar.
İslâm felsefesinin kurucusu kimdir?
Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzlug El-Farabi, İslam felsefesinin kurucusu olması ve ortaya koyduğu fikir ve eserler bakımından ayrı bir öneme sahiptir.
İslâm felsefesinin asıl kaynağı nedir?
İslam toplumu, kendi içinde dinî ve aklî sorgulama sürecinin bir devamı olarak, farklı kültürlerin felsefî bilgisini alma, eleştirme ve içselleştirme sürecini yaşamıştır. (Alper, 2012: 24-27) Bu süreci harekete geçiren en önemli etken hiç kuşkusuz Kur’an’dır.
İslam Felsefesi nasıl ortaya çıktı?
İslam dünyası felsefeyle, 8. yüzyıldan itibaren sistematik hale gelen Bağdat merkezli çeviri hareketi aracılığıyla tanıştı. 3. yüzyılda Plotinus tarafından başlatılan ve Yeni Platonculuk adı verilen felsefi hareketin Platon ve Aristoteles’i uzlaştırma çabaları, İslam dünyasına iletilen felsefenin temeli oldu.